Colleen Hoover: Csúf Szerelem

~ Könyvértékelés ~


El sem tudom képzelni, hogy válhat a szerelem olyan csúffá, hogy valaki örökre kizárja az életéből.

Írta: Colleen Hoover

Cím: Csúf Szerelem

Eredeti cím: Ugly Love

Oldalszám: 326 oldal

Kiadta: Könyvmolyképző Kiadó, Szeged, 2018

Fordította: Barthó Eszter

Pötty: Rubint Pöttyös könyvek

Kategória: Romantikus, Drámai, New Adult, Váltott szemszögű



Fülszöveg: 


Ha meg akarod szegni a szabályokat, készülj fel rá, hogy összetörik a szíved. 

Amikor Tate Collins találkozik Miles Archer pilótával, tudja, hogy ez nem szerelem első látásra, sőt, még barátságnak is kevés. Az egyetlen, ami összeköti őket, a tagadhatatlan, kölcsönös fizikai vonzalom. Amikor a vágyaik felszínre törnek, rájönnek, hogy tökéletes párt alkotnak. A férfi nem akar szerelmet, a nőnek pedig nincs ideje rá, így nem marad más, csak a szex. A kapcsolatuk meglepően jól működik, amíg Tate betartja Miles két szabályát: 
Ne kérdezz a múltról! 
Ne várj semmit a jövőtől! 
Eleinte úgy tűnik, tudják kezelni a helyzetet, de aztán gyorsan ráébrednek, hogy semmi sem olyan egyszerű, mint hitték. A szív érzelmekkel telik meg. Az ígéretet megszegik. A szabályok összekuszálódnak. A szerelem csúf fordulatot vesz. 

Az őszinte szerelem, a testi vágy és titokzatos múlt örök harcának története. 
Vesd bele magad!


Oh, te drága, csodálatos, zseniális Colleen Hoover, miért teszed ezt velem? 

Tudjátok, van az az érzés, mikor egy könyv nem engedi, hogy letedd és te folyamatosan, megállás nélkül olvasni akarod, mert egyszerűen kíváncsi vagy, rááll az agyad arra, hogy ezt nem szabad abba hagyni, míg a végéhez nem érsz. – Na én pontosan ezt éreztem Colleen Hoover romantikus könyve, a Csúf Szerelem olvasása közben. 

Tisztában vagyok vele, hogy egy kicsit le vagyok maradva, mert már egy csomó ideje kiadta a Könyvmolyképző a regényt, amiről ez a bejegyzés szólni fog, de hozzám csak most ért el. Hogy miért? Egyszerűen fogalmam sincs, talán csak annyi rá a válasz, hogy komplett idióta vagyok. Nagyjából 5 éve olvashattam el a Hopeless, azaz a Reménytelen című könyvet az írónőtől, amely azt hiszem az első Rubint Pöttyös könyv és egyben az első CH ( kicsit rövidítek, mert ennyiszer kiírni a nevét, nagyon fárasztó, tudom, rúgjatok meg, amiért ilyen lusta könyvmoly vagyok ) alkotás, amelyet a Könyvmolyképző elhozott nekünk, lefordított. Most beavatlak titeket egy kisebb történetbe, miután a fa alatt megtaláltam a Reménytelent, már nagyban olvastam a 0,5 Luxen könyvet, a Shadows-ot és Szilveszter éjjelre maradt a Hopeless. Pont akkor vesztem össze a barátommal, akivel együtt ünnepeltem volna az új évet, ezért otthon maradtam a családommal, akik csak a tv műsorát nézték. Így történt, hogy a kezembe vettem a regényt, amelyet el is kezdtem olvasni, és január reggelére KIOLVASTAM! Igen, kicsit elkezdtem kiabálni mesélés közben, de nagyon durva. Abban a korban ilyen sebességgel még egy könyvet sem olvastam ki, de az a regény annyira letehetetlen volt, hogy sikerült. Aztán hosszú évekkel később – napjainkban – ez újra megtörtént egy másik könyvvel, melynek a címe: Csúf Szerelem. Hogy mi a közös bennük? Mindkettőt CH írta. Mi a tanulság? CH hiperszupermegaultrafantasztikustermészetfeletti író! Hova is akartam kilyukadni? 

Jah, emlékszem. Minek vártam ennyi időt, hogy egy másik regényébe is bele kezdjek? Nem értem.



Kicsit elkalandoztam. Szóval vissza a témához! 

A Történetről:

Ennek a CH könyv történet központjában – is – egy szerethető női karakter áll, aki egy olyan személyiség, akivel könnyen azonosulni tud az olvasó. Nagyon érdekesen épül fel az egész cselekmény, van egyfajta szokatlan tematikája az egész könyvnek, melynek az ötlete zseniális, egyszerűen zseniális. Ugyebár mondtam, hogy a főszereplő egy lány, Tate, de igazából egy férfi főszereplőről is kell beszélnünk, Milesról és itt jön a képbe a csavar. A fejezeteik felváltva történnek meg, viszont Miles részei 6 évvel játszódik a múltban, a gimnázium ideje alatt. Szokatlan megoldás volt ez, én teljesen imádtam, nagyon jól működött, mivel a jelen helyzet problémáit sem az olvasó, sem Tate nem érti és az indítékot egyértelműen a múltban kell keresni, de ez csak a könyv háromnegyedénél derül ki. Ez pedig bizony olyan hatást ad az olvasás folyamatának, hogy már csak kíváncsiságból is tudni akarod ezt és így nem teszed le a regényt. 
CH mindig nagyon jól tudja ötvözni a romantikus feelinget az erotikával, jól csempész bele egy kis humort is, ami pedig tetézi ezt az amúgy is tökéletes receptet, az a dráma, a töménytelen dráma. Olyan hatással volt rám a regény egyfajta tetőpontja, hogy rendes elgondolkodtam azon, hogy akkor most kezdjek e el zsebkendőt keresni. Nagyon jól tudott hatni az érzelmeimre és az E/1-es módban jobban tudtam bele kerülni abba a helyzetbe, amit a főhős is megszenvedett.  


– Ha ma még jobban szeretsz, mint tegnap, akkor alig várom a holnapot – felei.

Képtalálat a következőre: „pilóta férfi képek”
Miles a képzeletemben kb így néz ki
A helyszínt tekintve San Franciscoban járunk, bár magából a városból nem túl sokat kapunk, a könyv nagy része abban az épületben játszódik, ahova Tate költözik a fiú testvéréhez, Corbinhez, Miles szomszédságába, aki nem mellesleg a tesó egyik legjobb barátja. Adott a történetnek még egy kis különlegességét a kreátor, mivel Miles és Corbin is pilóták, szóval aki szívesen olvasni olyan regényt, amelyben több szexi pilóta is fontos szerepet kap, annak ez egy tökéletes választás.
Viszont említettem az erotikát is, ami ebben a regényben nagyon nem mellékes, nagyjából a testi vonzalmakra építkezik a két szereplő kapcsolata, amely végül egy szerelemmé bontakozik ki, ahogyan ennek lennie is kell. 





Spoileres idézet, de ha  olvastad a könyvet, akkor mindenképp olvasd el újra, nekem ez volt az egyik kedvenc jelenetem. 
– Ez erről szólt, Tate. A dugásról. Ezt már az első nap tisztáztam veled, és azóta is ehhez tartom magam. Nevetek, mert nem tudom, mi mást tehetnék. Megfordulok, és ránézek. Mivel egy centit sem hátrál, most valahogy sokkal félelmetesebbnek tűnik, mint eddig bármikor. – Tényleg így gondolod? – kérdezem. – Ez mekkora egy baromság! Még mindig nem mozdul, de az arcvonásai megkeményednek. – Talán nem voltam egyértelmű? Két szabály. Ennél egyszerűbb nem is lehetne. Gúnyosan felnevetek, aztán egyszerre a nyakába zúdítok mindent, ami a lelkemet nyomja. – Hatalmas különbség van dugás és szeretkezés között. Amit az utóbbi egy hónapban csináltunk, az nem dugás volt. Valahányszor belém hatoltál, szeretkeztél velem. Látom abból, ahogy rám nézel. Folyton rám gondolsz. Még azt a tíz másodpercet is sokallod, amíg bemész a lakásodba bepakolni, mert azonnal látni akarsz. Szóval nekem ne merd azt mondani, hogy azóta is az eredeti felálláshoz tartod magad, mert nálad zavarosabb fickóval még az életben nem találkoztam.

Értékelés: 

5/5 – Igazából eddig tapasztalatok alapján Colleen Hoover könyvre maximumnál rosszabb pontot nem is lehet adni, de tényleg. Lehetetlen. 
Borító: 5/5 – Gyönyörű, egyszerű és akkora utalás van benne a könyv cselekményére, hogy az valami hihetetlen! Miután a könyv végére érsz, rá fogsz jönni, miért is ez a borító. 
( + egy vicces történet hozzá, nyaraláson a medence melletti napozó ágyon olvastam és az öcsém olyat szólt, „ Nézd! Víz!”mondta csodálkozva, amire én „Igen látom, mivel egy strandon vagyunk” mire ő „De én nem  medencékre értettem!” és közben a könyvemre mutatott.  Utólag nem is vicces így leírva, bár akkor jót nevettem. ) 
Szereplők: 5/5 – nem is igazán tudok negatív karaktert említeni, jó volt egy, de nem sokat zavart. Ebben a regényben nem volt túl sok szereplő, így könnyen meg tudtam szeretni az összest. főleg a Kapitányt, aki egy 80 éves bácsi, szerettem a közös jeleneteit közte és Tate között, mikor a lány a szerelmi bánatait mondta el neki. 


Ajánlom: 

Azt mondani sem kell, hogy CH olvasóinak kötelező, bár szerintem mindenki olvasta - rajtam kívűl - de ezen kívül aki még nem olvasott az írónőtől és a sok agyon dicsérésem után sem szeretne, annak leíróm, hogy mihamarabb vegye a kezébe a regényt, mert nem tudja miről marad le. Mindemellett anyukám is szemez most a regénnyel.

Edmond

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése